SZJA bevallás 2017 – egy kis segítség

Ami teljesen bizonyos, hogy a 2017. évről a munkáltatók már nem készíthetnek személyi jövedelemadó bevallást a munkavállalók számára.

2018. január 31-ig a munkáltatók/kifizetők feladata azzal befejeződik, hogy a szükséges igazolás(oka)t, dokumentált módon, átadják a munkavállalóknak.

2018. február 15-ig kell kiadni a dolgozóknak a kedvezményre jogosító igazolásokat az egészségpénztáraknak, nyugdíjpénztáraknak, pénzintézeteknek, biztosítóknak, stb.

2018. február 26.az szja-bevallási (17SZJA) és adófizetési határidő az egyéni vállalkozók részére.

2018. március 15-én a NAV elektronikus felületen teszi elérhetővé az általa készített személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek részére.

Az állami adó- és vámhatóság (NAV) – a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján – 2018-ban is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, külön erre irányuló kérelem nélkül.

A NAV – a tavalyi évhez hasonlóan, de már bővített körnek – szja tervezetet készít, nem végleges bevallást – a bevallást az adózónak kell megtennie, valamilyen cselekmény útján, illetőleg ha nem cselekszik valamit, akkor a tervezetből bevallás válhat.

A bevallás tervezet megtekintéséhez, illetőleg a bevallás elkészítéséhez/véglegesítéséhez Ügyfélkapus regisztráció/hozzáférés szükséges.

 1. március 19-ig kérhetik – Ügyfélkapu regisztráció hiányában – a magánszemélyek, hogy a NAV papír alapon küldje meg az adóbevallási tervezetet.

A kérelem többféle módon juttatható el az adóhatósághoz:

 • SMS-ben a +36 30 344 4304 telefonszámon 2018. január 8-tól (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn);
 • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja);
 • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon;
 • levélben kötetlen formában (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát),
 • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy
 • az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819).

2018. április 30-ig küld a NAV értesítést a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak az ügyfélkapuval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki, illetőleg az ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyeknek is, akiknek visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, és március 19-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy bevallási kötelezettségüket más módon nem teljesítették.

2018. május 22. a 17SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje, az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen, illetőleg az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának is ez a határideje.

Ha a magánszemély 2018. május 22-ig nem fogadja el egészíti ki, javítja az adóbevallási tervezetet, illetőleg nem nyújt be önadózóként elkészített 17SZA bevallást, akkor az adóbevallási tervezet adóbevallássá válik.

Tudni kell azt is, hogy sok mindent a NAV nem tudhat, ezért nem is tudja a tervezetben szerepeltetni a szükséges adatokat!

Például:

 • ingatlan adásvétel: a bevételről, a jövedelemről (jelenleg) senki nem ad adatot az adásvételkor
 • ingatlan bérbeadás: akár bérbeadásról, vagy szálláshelyként üzemeltetve az ingatlant, nincs semmiféle beszámolási kötelezettség év közben.
 • kisbaba várható és év közben nem akarja a kedvezményt igénybe venni: a terhesség 91. napját az orvos nem jelenti be a NAV-hoz
 • családi kedvezmény megosztása a párunkkal: honnan tudnák, hogy milyen arányban akarnak osztozni az adókedvezményen? Főleg, ha év közben nem is veszik mindet igénybe!
 • betegség, tartós betegség: a súlyos fogyatékosságra való jogosultságról honnan szerez a NAV infót?
 • első házasok kedvezménye is megosztható
 • önálló tevékenységből van jövedelem: ezek egy részéről nem sok adat megy be év közben

Ha elbizonytalanodik, kérje hozzáértő szakember segítségét!
Talán az egyik leghatékonyabb módja a segítségkérésnek, ha megkéri munkáltatóját, hogy tudakolja meg a könyvelést végzőtől, hogy elvállalják-e a bevallásuk elkészítését.

Az is egy hatékony eszköz lehet, hogy a közelben fellelhető szakembert (könyvelőt/adótanácsadót) felkeresik a halom papírjukkal együtt, hogy némi díjazás ellenében készítsék el a bevallást.